Författande

Bland drakar och dragqueens: Sagobok

Följ med på en förtrollande resa till sagornas värld, där vad som helst kan hända! Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en spännande, rolig och hoppfull bok med färgsprakande illustrationer av Erica Jacobson och fotografier av Peter Knutson.

 

BLAND DRAKAR OCH DRAGQUEENS har turnerat land och rike runt med läsfrämjande sagostunder, teater och musikaler för barn sedan 2017. Budskapet i all deras verksamhet är tolerans, inkludering och läsglädje. Boken är skriven av Bland drakar och dragqueens grundare Petter Wallenberg, tillsammans med Inga Tvivel (Jan Ericson), Tant Henrik (Henrik Johansson) och Björta (Björn Törnblom).

 

– Vi har i sex års tid framfört sagostunder för tiotusentals barn och den unika erfarenheten tar vi in i skrivandet av vår första egna sagobok. Det är glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar i botten. Vi tolkar om de klassiska sagornas mörker till barn och ungas verklighet idag, med mobbing och utanförskap, men också hopp och försoning – och alltid på barnens sida, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare.

 

 

Omslag-Bland-drakar-och-dragqueens-sagobok

Historien om Leila K (2013)

Historien om Leila K är på en och samma gång ett inträngande och kärleksfullt porträtt av en av Sveriges mest färgstarka och omtalade artister och ett undersökande reportage från Stockholms undre värld. Boken utforskar och slår hål på myter kring huvudpersonen och undersöker vad som är sant bakom allt som påståtts och sagts om Leila K.

 

Författaren Petter Wallenberg har växt upp med Leila K som idol och långt senare – när hon själv sedan länge hade lämnat musiklivet – sökt upp henne för ett musikaliskt samarbete. Den här berättelsen har sin upprinnelse i det mötet och tiden efter det.

Bok-Leila-K-_medium

Bögjävlar (2007)

Daniel Björk, Tomas Hemstad,‎ Stefan Ingvarsson,‎ Petter Wallenberg,‎ Roger Wilson

Den fyndiga och ilskna uppgörelsen med den samtida svenska gaykulturen nu i pocket! De senaste årens mediala och popkulturella framgång för bögar i Sverige har skett till priset av kastrering och utslätning. Bögar tolereras, men knappt. Allt har gått så fort. Vågar man lita på att acceptansen är mer än ett ytligt fenomen? Samtidigt håller bögvärlden en enad och glatt leende front utåt. Resultatet: dagens svenska bögkultur har blivit självbegränsande, infantil och enkelspårig.

 

Vad händer egentligen med en kultur som assimileras? Varför påstås bögar gilla dålig musik? Har bögar sex eller är de bara gosiga och kramiga? Är bögkulturen verkligen trendsättande inom mode? Det är några av frågorna som besvaras i Bögjävlar. 

Bok---Bögjävlar

Tidningen Mums

Från 2009-2014 var Petter Wallenberg chefredaktör, art director och skribent för tidningen Mums, som var lika mycket magasin som konstprojekt. Under sina fem år blandade Mums nya stilgrepp och substans med en rejäl dos humor och fantasi och uppnådde som Sveriges Radio uttryckte det: “kultstatus i tidningsvärlden.”

Dagens Nyheter kallade det första numret en “potentiell klassiker” och placerade releasefesten på sin lista över de mest minnesvärda händelserna under 00-talet. 

2012 Mums fick Tupilak, Paradise Press Publishings och ILGCNs (International Lesbian and Gay Cultural Network) “Sappho i paradiset”-award.

 

 

Mums